Saykodeliğin Türkçesi

The Beatles, dünya'nın gelmiş geçmiş en popüler grubu. Böyle basitçe tanımlamak ne kadar doğru The Beatles'ı? Günümüz müzik piyasasındaki -nesnel bir tanımlama yapamayacağım- "bizce" kalitesiz, manasız, kısaca kötü ürünlerin çokluğu ve bunların ulaştığı büyük kitleleri düşününce, popüler olanı sevmeme gibi çok uç bir noktaya gidebiliyor insanlar. Özellikle müziğin artık kimlik unsuru olmaktan çıktığı, kolayca birçok müzik türüne ulaşabildiğimiz teknolojik imkanlara sahip olduğumuz şu yıllarda böyle bir tavır rahatsız edici olabiliyor. Genel olarak günümüz müzik piyasasına böyle bir tavır geliştirmiş bir insan olarak, The Beatles'ın popülerliği, özellikle de gerçek bir ticari başarı hikayesi oluşu beni bu gruptan çok kolay uzaklaştırabilecek bir unsur. Düşünün! The Beatles'ı popüler olduğu için dinlemeyebilecek bir batağa saplanmışım ama müzik konusunda blog tutma haddini kendimde buluyorum. Ama neyseki The Beatles sadece ticari olarak popülariteye ulaşmış bir grup değil. 67'de geçirdikleri değişimler ve temelini attıkları psychedelic rock ve bu müziğin 68 kuşağının o yenilikçi, devrimci havasıyla beraber müziği getirdiği nokta herşeyi değiştiriyor benim için. O dert yandığım içi boşluk yok burada.

Progressive rock da bu dönemde ortaya çıkmış, müziğin ticari boyutunu en önemli şey olarak tutmadan, bütünüyle bir sanat eseri ortaya koymayı amaçlayan gençlerin yarattığı bir tarz olarak.
Bu damardan girdik ama bütün bir progressive rock akımının tarihini dökmeyeceğim buraya. Benim bahsetmek istediğim konu bu altı inanılmaz güzelliklerle dolu akımların topraklarımızdaki etkisi. Biz hevesli gençler progressive rock madenini bulduğumuzda genelde ulaşılabilirliği yüksek olan yabancı ürünlere gidiyoruz genelde, ancak o dönemde ülkemizde de inanılmaz eserlerin verildiğini keşfetmemiz uzun zaman alabiliyor.

Türkiye'de siyasi ve sosyal olarak çok sıkıntılı geçen bu dönemde ortaya çıkan bu eserleri ve büyük sanatçıları göz ardı etmek, biraz şimdinin gençlerinden hiç memnun değilim kafasındaki amcalar gibi söylemek gerekirse, ayıp!

Bu yazıda anadolu rock/pop akımını tamamen bir inceleme altına alıp, sanatçı sanatçı inceleyemeyeceğim. Bunun için internette bir sürü kaynakta bilgiler bulunuyor. Akımın içinden gelmiş insanların röportajları özellikle bu konularda çok güzel kaynaklar. Geçenlerde dinlediğim ve dönemle ilgili birçok bilgi edindiğim aşağıdaki Taner Öngür röportajını dinlemenizi tavsiye ederim:



Yukarıdaki kanalın sahibi Kolsuz Kahraman Wang Yu'da takip edilesi bir isim. Dönemin güzel örneklerinden hazırladığı güzel mixlerle akımın sevenleri için güncel materyaller sunuyor. Aynı şekilde dönem müziğiyle ilgili birçok mix çalışmasında bulunmuş DJ Barış K'yı da dinleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

*************************************************************************************